Ana içeriğe atla

The Damned United / Film Önerileri #1

Dün arkadaşımın tavsiyesi üzerine uzun bir zaman sonra futbol üzerine kurulu bir film izleme fırsatı buldum. İngiliz futbolu ağırlıklı ve 1970'ler de geçen rekabetin anlatıldığı filmi beğendiğimi de söylemeliyim. Film'de geçen konulardan biraz bahsedecek olursak; Derby County, Brian Clough, Leeds, Brighton, Don Revie, İngiltere Milli Takımı ve Nottingham Forest başlıklarında sıralayabilirim.

Film, Derby County teknik direktörü olan Brian Clough üzerine kurulu. Brian'ın zamanın Leeds efsanesini yaratan Don Revie'ye karşı olan sert ifadeleri ve nefreti üzerine kurulu. Brian Clough'un Derby County efsanesini yaratırken yaşadığı zorluklar ve takımın Leeds ile yarışabilecek seviyelere taşımasının ardından yolunun Leeds'e uzanmasına da değiniyor. Brian'ın Leeds'e gitmeden önce Derby ile ikinci ligden takımı çıkartıp, Premier lig şampiyonu yapması ve Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı final oynatmasına da değinmekte. Aralarında sert bir atışma görülen Brian ve Don'un rekabeti Brian'ın Leeds efsanesine gidişiyle daha da alevleniyor. Takım oyuncularının bir türlü Brian'a alışamaması ve sürekli eksi efsane hocaları Don'u dile getirmeleri üzerine Brian'ın müthiş kariyerine kara bir leke düşürüyor. Ama, Brian yılmadan yoluna devam ederek, Derby takımında ki en yakın dostu ve yardımcısı Peter Taylor ile Brighton & Albion takımının yolunu tutuyor. Burada ki kısa süreli çalışmanın ardından asıl efsaneyi yaratacakları Forest takımına geçiyorlar. Derby, Leeds ve Brighton maceralarını geride bırakan Brian ve Taylor, Forest gibi bir efsane yaratmaya koyuluyorlar. Takım ile ilk senesinde Liverpool'un önünde şampiyonluk yaşıyorlar. Ayrıca, Şampiyon Kulüpler Kupası'nı da iki kez kazanıyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fenerbahçe Yeni Sezon Formaları / 2012-2013

2012/2013 Fenerbahçe Formaları  2012/2013 Efsane Çubuklu Forma   2012/2013 Arma Forma 2012/2013 Gölge Kanarya Forma

Arsenal İç Saha Forması / 2012-2013

 

Futbol Ve Siyaset İlişkisi

Siyaset ve spor ilişkisini farklı açılardan incelemek mümkün. Bunları kategoriler halinde incelemek bir hayli uzun yazılar ve vakit harcamamıza neden olabilir. Biz, siyaset - futbol ilişkisini 3 gerçek örnekle açıklayalım; Aslında herkesin çok yakından bildiği bir konu. Siyaset ve spor denildiği zaman akla İtalya'nın gelmesi çok doğal bir durum gibi gözükmekte. Her siyaset liderinin futbolla yakından ilgilenip bu anlamda büyük bir kitleye hitap etme çabası uzun senelerdir görülmüş, en kolay politika araçlarından biri olmuştur. Bunun en güzel örneğini; 1986'da AC Milan başkanlığına gelen medya patronu Silvio Berlusconi'yi gösterebiliriz. 1979'dan Berlusconi döneminin bir kısmını içeren sürekli rüşvet skandallarıyla çalkalanan AC Milan'ın bir Avrupa devi haline gelmesi ve bunun sonucunda Berlusconi'nin İtalya Başbakanlığı'na uzanan süreç en güzel örneklerden biridir. Berlusconi, AC Milan'ı ne kadar yükseğe taşıdıysa kendisi de siyasette o kadar mesaf