Ana içeriğe atla

El Clasico Öncesi #1

18 gün içinde 4 "El Clasico". Herkesin sabırsızlıkla beklediği bu 4 karşılaşmanın ilki Cumartesi akşamı (16 Nisan) Real Madrid'in sahasında Santiago Barnebau'da oynanacak. Real Madrid ilk karşılaşmada aldığı 5-0'lık mağlubiyeti unutturmak için, Barcelona ise son senelerde ki üstünlüğünü koruyarak şampiyonluk yolunda rakibini saf dışı bırakmak için oynayacaktır.

Real Madrid takımından başlayacak olursak, Barcelona'ya karşı kendilerini aciz hissetmemek için bu karşılaşmadan mutlaka galip ayrılmak zorundalar. Şampiyonluk yarışına devam! demeleri için önemli bir karşılaşma. Fakat, son karşılaşmalarda ki başarısızlığı büyük bir baskı yaratıyor. Lig de rakibinin 8 puan gerisinde bulunan Madrid ekibi, kazanamadığı taktir de büyük bir olasılıkla Katalan ekibi şampiyonluğunu ilan edecek! Bunun için Real'in eskiye göre çok daha iyi bir futbol ve baskıyla oynaması gerekecek. Bunu yapmaları için Barcelona takımı karşısında topa daha fazla sahip olmaları gerekecek. Barcelona gibi, pas yüzdesi yüksek bir takıma karşı topa daha fazla sahip olmak, kazanmak için büyük bir adım olacaktır. Real Madrid takımında bu pas trafiğini kesebilecek isimlere baktığımız zaman, Xabi ve Khedira olacak. Geçen sene oynanılan karşılaşmada Khedira'nın yerine Lass oynamıştı. Ve o mükemmel Barca orta sahasında kaybolduğunu hatırlayalım.

Xabi Alonso yaptığı bir açıklamada; "Geçen seneden çok daha iyiyiz. Artık her şey değişti" demiş. Evet, her şey değişti. Barcelona her zamankinden çok daha fazla pas yapıyor. Çok daha iyi oynuyor. Her geçen gün üzerine ekleyerek yoluna devam ediyor. Xabi'nin ve Khedira'nın Real'in evinde kazandığı karşılaşmalarda ki ortaya koydukları mücadele de hem fikir olmakla birlikte, dediği gibi geçen seneye göre çok daha iyiler. Fakat, oynadıkları takımlara baktığımız da hiç biri Barcelona ile kıyaslanamayacak seviye de takımlar. Bunun için bu karşılaşma için çok daha fazla mücadele ve çok daha iyi futbol oynamak zorundalar. Xabi - Khedira eğer orta alanda Xavi- İniesta-Busquets 3'lüsünü durduramazlarsa işte ozaman Barcelona için bir zafer daha olacaktır. Bu oyuncular üzerinde ki yük diğer oyunculara göre çok fazla. Baktığımız zaman, Ronaldo-Mesut-Di Maria 3'lüsü defansif özellikleri zayıf olan futbolcular. Xabi-Khedira ikilisi 2. bölge de ne kadar iyi olurlarsa, bu 3'lü 3. bölge de çok daha etkili olur. Xabi-Khedira ikilisinden bu üçlüye geçecek olursak, Ronaldo'dan bahsederek başlayalım. Real'e geldiği günden beri Barça maçlarında takımı için hiç bir şey vermedi. Son oynanılan 2-0'lık (Camp Nou) maç dahil, ortaya koyduğu futbolla istenilen verim alınamıyor. Bunda biraz da psikolojik bir baskı olduğunu da düşünüyorum. Ama, böyle büyük futbolcuların (!) büyük karşılaşmalarda takımları adına daha fazlasını vermesi gerektiğine inanıyorum. Fakat, şuana kadar Ronaldo'dan böyle bir performans göremedik. Gelelim, Messi'nin Milli Takım'dan arkadaşı Di Maria'ya... Di Maria inişli/çıkışlı performans gösteren bir oyuncu. Zaman zaman çok iyi maçlar çıkarsa da bunun aksi performans da gösterebiliyor. Derbi de Ronaldo ve Mesut'un defansif eksiklerini 2. ve 3. bölge de giderebilmesi şart. Mesut için ise, kalitesi hakkında söylenecek bir sözüm yok. Fakat, bu karşılaşmada takımını biraz olsun 10 kişi oynatacak. Hücum yönünde çeşitlilik sağlayacaktır. Ama, toplu halde defans yapılması durumunda takımını eksik bırakacaktır.

Gelelim, uç elemanına. Tipik, 4-2-3-1 oynayan Real Madrid takımında Adebayor/Benzema ikilisinden biri oynayacaktır. Mourinho'nun bu karşılaşmada Adebayor ile başlaması, gol yollarında sıkıntı yaratır. Dani Alves ve Maxwell ikilisi ile kanatları kapatan Barcelona karşısında uzun forvet çok fazla faydalı olmayabilir. AS.com'un muhtemel 11'in de Benzema ileride gözüküyor. Bana göre de en mantıklı tercih bu. Benzema'nın da oynadığı zaman etkili olabildiğini düşünürsek, gol yollarında araya atılacak toplarla tehlike yaratabilir. Defans açısından da biraz inceledikten sonra Barça'ya geçelim. Defans kurgusu Real'in sürekli aynı. Ramos ve Marcelo kanatlarda. İki Portekizli de göbekte. Burda bana göre pimi çekilmiş bomba; Pepe. Ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir defans oyuncusu. Real gibi takımın defansında böyle bir oyuncunun olmasını da anlamış değilim. Defans kurgusunda Ramos ve Marcelo'ya çok büyük iş düşecek. Marcelo, Messi-Pedro ikilisiyle sürekli karşı karşıya gelecek. Ramos'da Villa-İniesta ikilisi ile sık sık karşı karşıya gelecek. Bu yüzden sürekli yazımda da belirttiğim gibi Xabi-Khedira ikilisi kilit noktada bulunuyorlar. Barcelona orta alanda cirit atmaya başlarsa Real'in defansı çökecektir.


Gelelim Barcelona takımına. Maç öncesinde en dikkat edici demeci Valdes vermiş. Katıldığı bir programda "Real Madrid bizi en son yendiğinde televizyonlar renkli miydi, yoksa siyah-beyaz mıydı?" demiş. Efendi tamam da karşında ki Real Madrid. Bu kadar da olmaz! Pique ise, "karşılaşmanın zor olacağını ve 3 büyük kupayı da kazanmak istediklerini" belirtmiş. Xavi'nin de zamanında "Real Madrid'i yenmek orgazm olmak gibi!" demecini de unutmak mümkün değil.

Barcelona son senelerde ki futboluyla, bazı kesimlere kan kusturan, bazı kesimlere ise büyük keyif veren bir takım. Oynadıkları futbolla açık ara en iyi takım. Karşılaşma öncesi en büyük artıları, istikrar. Düşüşe geçen futbol yerine sürekli üzerine katarak yollarına devam ediyorlar. Lig-Kral Kupası ve Şampiyonlar Ligi hedeflerine ulaşmak için, Real'i yenmek zorunda olduklarının farkındalar. Barcelona bu karşılaşmadan kaybederek ayrılsa bile, sadece rekabete biraz olsun tat gelecektir. Bunun dışında Barcelona, sezon sonunda yine şampiyonluğuna ulacaştır. Rekabete tat gelecektir diyoruz fakat, eğer büyüklük kupa büyüklüğü ise, Barcelona'nın Real'in yanından geçmesi mümkün değil. Ama, şuan oluşan jenerasyonla emin adımlarla rakibini geçme yolunda ilerliyorlar. Barcelona takımının orta sahasından biraz bahsedecek olursak, bu karşılaşma için en önemli bölgesi diyebiliriz. Xavi-Busquets-İniesta Barcelona için en önemli nokta. Orta alanda ki pas yoğunluğu ve hücum/defans birliğini sağlayan 3'lü Real karşısında takımın en önemli kozu olacaktır. Kaptan Xavi bu üçlü'nün ve takımın liderliğini layıkıyla yerine getiren bir futbolcu. Onun kötü oynadığı bir karşılaşma hatırlamıyorum. Bu bahsettiğimiz üçlü, Real'İn orta alanında sürekli pas yaparak yıpratmaya çalışacaktır. Bir de Xavi'nin zaman zaman uzun paslarıyla, rakip defansın arkasına toplar gönderebildiğini düşünürsek Barcelona için sorunsuz bir orta saha mücadelesi olacaktır. İleri uç elemanlarına bakacak olursak, Villa'dan bahsetmek istiyorum. Eto'o gittikten sonra gelen hiç bir forvet oyuncusunu Barcelona'ya yakıştıramadım. Bu benim kişisel düşüncem. Kalite olarak gelenlere lafımız yok ama nedense hiç biri Eto'o edemedi. Villa'yı da bu takımın meyvesini yiyen, parazit gibi yaşayan bir oyuncu! Olduğunu düşünüyorum. Messi, bu karşılaşmada da Pepe-Carvalho ikilisine zor anlar yaşatacaktır. Özellikle, Pedro'nun yaratacağı boş alanlarda çok etkili olacaktır. Pedro özellikle, Marcelo'nun kanadında zor anlar yaşatacaktır. Messi de bu boşlukları kullanarak, ceza sahası içine rahatlıkla girebilir. Zaten, boşluk olmasa da o bir boşluk yaratır!

Defansif olarak Barcelona takımına bakacak olursak, Puyol ve Abidal forma giyemeyecek! Milito-Maxwell ikilisi bu karşılaşmada Barcelona defansı için önem arz eden oyuncular. Sürekli forma şansı bulamamaları bir yana Puyol-Abidal ikilisinden bana göre daha iyi olmamaları, biraz sorun teşkil ediyor. Ama, saat gibi işleyen Barcelona takımında kim oyuna girerse girsin, kusursuz bir futbol oynuyor. Ya da bize yansıtılan o! Alves-Pique ikilisi defansı derleyip toparlayacak oyuncular. Özellikle, Pique defansda Puyol yokluğunda Milito'nun da eksiklerini kapatmak zorunda. Benzema veya Adebayor'u durdurabilecek kapasite de olan Pique performansıyla güven veren bir isim. Alves de ileri çıkışlarını bu karşılaşmada biraz olsun geri plana itecektir.

Elimizden geldiğince maç öncesi bir yazı yazalım dedik. Umarım, iyi seviyede bir yazı olmuştur. Herkese teşekkür eder, bol "El Clasico'lar" diliyorum. Bu arada sezonun ilk yarısında ki Barcelona'nın 5-0 kazandığı maçı da koyalım...

Önder Ayhan Pektaş
İletişim;
twitter.com/onderpektas

Yorumlar

Serhat Çelik dedi ki…
Güzel analiz.. Eline sağlık )

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fenerbahçe Yeni Sezon Formaları / 2012-2013

2012/2013 Fenerbahçe Formaları  2012/2013 Efsane Çubuklu Forma   2012/2013 Arma Forma 2012/2013 Gölge Kanarya Forma

Arsenal İç Saha Forması / 2012-2013

 

Futbol Ve Siyaset İlişkisi

Siyaset ve spor ilişkisini farklı açılardan incelemek mümkün. Bunları kategoriler halinde incelemek bir hayli uzun yazılar ve vakit harcamamıza neden olabilir. Biz, siyaset - futbol ilişkisini 3 gerçek örnekle açıklayalım; Aslında herkesin çok yakından bildiği bir konu. Siyaset ve spor denildiği zaman akla İtalya'nın gelmesi çok doğal bir durum gibi gözükmekte. Her siyaset liderinin futbolla yakından ilgilenip bu anlamda büyük bir kitleye hitap etme çabası uzun senelerdir görülmüş, en kolay politika araçlarından biri olmuştur. Bunun en güzel örneğini; 1986'da AC Milan başkanlığına gelen medya patronu Silvio Berlusconi'yi gösterebiliriz. 1979'dan Berlusconi döneminin bir kısmını içeren sürekli rüşvet skandallarıyla çalkalanan AC Milan'ın bir Avrupa devi haline gelmesi ve bunun sonucunda Berlusconi'nin İtalya Başbakanlığı'na uzanan süreç en güzel örneklerden biridir. Berlusconi, AC Milan'ı ne kadar yükseğe taşıdıysa kendisi de siyasette o kadar mesaf