Ana içeriğe atla

Portsmouth | Ne Bu Ay-Yıldız?


Daha önce bloğumda “Deportivo ve Türk Bayrağı” ve “SüryanilerinTakımı Assyriska” yazıları yazmıştım. Bu tarz yazılar yazarken genellikle uykumun kaçtığı saatleri seçiyorum. Hem vakit genişliği hem de bilgi açısından en güzel saatler oluyor. Önceden yazdığım Deportivo yazısı daha önce bir çok yerde farklı kişiler tarafından yazılan bir konuydu. Fakat, birkaç konu eksikliği dikkatimi çekerek bloğumda yazma kararı almıştım. O yazıyla birlikte “Assyriska” yazısı da yazma isteğim oluşmuştu. Deportivo yazısından daha çok Assyriska yazısı ilgi görmüştü. Şimdi yazacağım (yazmaya çalışacağım) Portsmouth yazısı aslında daha önceden yazılmış bir konu. Yazılmış yazılarla tekrar olmamasını düşünsem de Portsmouth’un hikayesinde ne yazık ki eski yazılmış yazılarla “pişti” olmak zorunda kalıyorum. Bu yüzden asıl yazılması gereken yazının İrlanda takımı olan “Drogheda” olduğunu düşünmeye başladım. Fakat, Drogheda ile ilgili çok fazla bilgi edinme fırsatım olmadı. Neyse, çok fazla lafı uzatmayalım, karınca kararınca Portsmouth hakkında neler biliyoruz, sıralıyalım.

Portsmouth neresidir? Sorusuyla başlayalım. İngiltere’nin güney-doğu bölgesinde Hampshire kontluğuna bağlı yerleşke. 1926 yılında krallık tarafından “şehir” niteliği taşıma fırsatı elde ediyorlar. Portsmouth, yıllar boyunca İngiliz donanmasına ev sahipliği yapmıştır. Hatta, Dünyanın en eski gemi tamir havuzuna sahip bir şehirdir. Şehirde eskiden çok fazla İrlandalı’nın yaşaması da bir diğer bilgi olarak geçilebilir. Zaten, İrlandalı’nın fazla olması Osmanlı Devleti’ni Portsmouth konusunda cezbeden en önemli sebep.

Geçelim, asıl konumuza. Portsmouth takımı  1898 yılında kurulmuş bir kulüp. Uzun süredir İngiltere’de bir çok ligde mücadele etmiş Portsmouth takımının en büyük başarısı; 2008 yılındaki FA Cup şampiyonluğu. Bunun dışında alt lig şampiyonlukları da mevcut.  Takım son dönemlerde yaşadığı finansal sorunlar nedeniyle bir çok sahip değiştirdi. Son olarak takımı büyük bir çıkmazın içine sürükleyen Vladimir Antonov takımın son sahibiydi. Fakat, takımı sürüklediği mali kriz nedeniyle bir çok banka ile büyük problemler yaşadı. Londra polisi tarafından başlatılan soruşturma sonunda tutuklanmış ve Portsmouth takımı kayyuma devredilmişti. –Kayyum diyorum- Şu an takım sahipsiz ve 2009/2010 senesinde Premier Lig’de mücadele etmiş takım artık League One’da mücadele etmek zorunda kalacak. Kadrosunda 7 oyuncu olan ve hazırlık maçlarına bile çıkamayan Portsmouth takımı bir de lige “eksi” puanla başlayacak. 2 sene içinde takımın buralara kadar gelmesinde “emeği(!)” geçen herkese de taraftarlar güzel! Teşekkür ediyor.
Gelelim tarihçesine; nedir bu takımın ambleminde bulunan “Ay-Yıldız” diye sormaya başlamıştık. Ülkemizde ambleminde “ay-yıldız” bulunduran takımlardan daha çok ilgi çeken bir konu aslında. Portsmouth gibi ambleminde “ay-yıldız” bulunduran bir diğer takım ise, İrlanda takımı Drogheda. -O konuya daha sonra değinmeye çalışırız- Portsmouth takımındaki bu amblemin nedenini aslında kısa(özet) şekilde geçmek istiyorum.

Bir çok fikir ortaya atılmasına karşın, asıl ve en sağlam bilgi, Osmanlı Devleti’nin  teşkilatçı yapısını kullanarak İngiltere içerisinde “casus” bulundurma isteğidir. Bunu derinden ve sağlıklı bir şekilde yürütme yollarını ararken karşılarına Portsmouth çıkıyor. Portsmouth’un seçilmesindeki bir diğer özellik ise, daha önce bahsettiğim gibi şehirde çok fazla İrlandalı nüfusu olmasıydı. İngiltere’nin istihbarat servisini çok iyi kullanarak Osmanlı Devleti içine kadar “casus” sokmasından yola çıkan 2. Abdülhamit, bu yöntemi İngiltere’ye karşı kullanmak ister. Bunun neticede Osmanlı Devleti, dönemin en büyük donanma gemilerinin yapımının/bakımının yapıldığı Portsmouth şehrine eğitim amaçlı bir donanma göndermektedir. Gönderilen donanmaların amacı sadece İngiltere’den “bilgi” taşımak olacaktı. İki donanma yollayan Osmanlı Devleti, gemilerin geri dönmesiyle daha farklı bir sistem bulmak zorunda kalıyor. Çünkü, sürekli donanmayı İngiltere’ye yollamak dikkat çekecekti. Bu sırada futbolun yavaş yavaş yer bulduğu dönemde İngiltere’de bir takım kurularak daha sağlıklı bilgilerin alınabileceği düşüncesi hakim kılınılıyordu.

Aslına bakarsanız; daha önce Portsmouth’un bulunduğu Hampshire bölgesinde dünyanın en eski takımlarından biri olan; “Fordingbridge Turks”  takımı bulunuyordu. Bu konuya da daha önce bloğumda  -şurada- yer vermiştim. Plevne Savunması’nın kulaktan kulağa dolaştığı dönemlerde kendilerine “Turks” diyen bu takımdan haberdar olan Abdulhamit, bu takımı kullanarak “istihbarat” sağlamak yerine daha yeni ve çok fazla dikkat çekmeyecek bir takım oluşturma düşüncesi içine girmektedir.

Bu yüzden, Portsmouth takımıyla yeni istihbaratlar elde etmek için çalışmalara başlamaya karar vermişti. Kulübün ilk dönemlerinde “kontluğun” bayrağını taşımasından rahatsızlık duyan Sultan 2. Abdülhamit denizcilikle ilgilenen ve liman şehri olan Portsmouth için “mavi” renkleri ve ay yıldızı uygun görmektedir. İrlandalıların “kıtlık” zamanında yaşadıkları dönemdeki Osmanlı Devleti’nin yardımları, nüfüsun yoğun olduğu Portsmouth’da hiç dikkat çekmiyordu. Halkın bulunduğu dönem itibariyle Osmanlı sempatisini kullanarak gerekli “istihbarat” bilgileri Osmanlı’ya sorunsuz bir şekilde iletilebiliyordu.

Ayrıca, İngiltere’de bulunan bir çok “Türk Deniz Şehitliği” mevcut. Bunlardan biri de Portsmouth’da bulunmaktadır. Mirat-ı Zafer ve Sirag-ı Bahri adlı iki firkateynimizde yaşanılan salgın hastalık sonucu şehit olan 26 askerimizin mezarı orada bulunmaktadır. 2011 yılında hatırlarsınız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi bu mezarlığı ziyarette bulunmuşlardı.
Bu yüzdendir, Portsmouth takımının amblemindeki “ay-yıldız”… Şu an için hiç Türk sempatileri var mı? Yok denecek seviyede. Çünkü; ABD, İsrail, Japonya, Umman ve Çin gibi ülkelerde bulunan şehirlerde “soyları” bulunmaktadır. Yoğun bir dönem ve karmaşadan geçen Portsmouth şehri, takımın son 2 senede yaşadığı güçlüklerle birlikte yine o dönemleri  yaşar gibi olmaktadır. Bu zorlu dönemlerden kurtulması “mümkün” gözükmeyen Portsmouth takımı için; League One’da kalması “mucizelere” kalmış gibi gözükmektedir.  



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fenerbahçe Yeni Sezon Formaları / 2012-2013

2012/2013 Fenerbahçe Formaları  2012/2013 Efsane Çubuklu Forma   2012/2013 Arma Forma 2012/2013 Gölge Kanarya Forma

Ödüllü Skor Tahmin Yarışması / Genel Bilgiler

Yeni sezonda hediyeli bir "skor tahmin yarışması" düzenleme fikrim vardı. Bunu sonunda hayata geçirmeye karar verdim. Hediye konusuna gelecek olursak; kazanan arkadaşa gönül verdiği renklerin formasını hediye edeceğim. Fakat, İstanbul - İzmir - Ankara takımları dışında çok ters takımların formalarını bulmak zor olur. Eğer böyle bir durum oluşursa; bunu kazanan arkadaşla irtibata geçerek ortak bir hediye bulabiliriz diye düşünüyorum. Çok fazla kurallarla boğulu olmadan ve keyif alabileceğimiz bir yarışma olacağını düşünüyorum. Umarım hepimizin keyif alacağı bir yarışma olur. İlk haftadan itibaren başlayacak yarışmada tahmin edilecek maç sayısı ve ligleri kendim belirleyeceğim. Çok uçuk ligler olmayacak. Türkiye - Almanya - İspanya - İngiltere - İtalya ağırlıklı yapmayı düşündüğüm yarışmada min. 6 maç paylaşacağım. Bu maçlar arasından yapılacak yarışma sonunda kazananı belirleyeceğiz. Tahmine sunulacak karşılaşmalar içerisinde Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, Türkiye Kupası,

İkinci Skor Tahmin Yarışması Genel Bilgiler ve Kurallar

Ligin ilk yarısında "Ödüllü Skor Tahmin Yarışması" düzenlemiştik. Uzun süren ve bir hayli keyif aldığımız yarışmanın ikinci dönemi için o zaman da devamlılığını sağlamak için elimden geldiğince zaman ayıracağımızı söylemiştik. Ligin ikinci yarısının başlamasıyla birlikte, #skortahmin yarışmasının ikincisini düzenlemeye devam edeceğiz. 18. haftayı es geçerek 19. haftayla birlikte sadece Süper Toto Süper Lig maçlarının olacağı bir yarışma düzenleyeceğiz. Sadece STSL maçlarının olması puanlama için avantaj sağlayacaktır. Hem de hepimizin takip ettiği ve tahmini diğer liglere göre daha kolaylaştırması açısından bu tercihte bulundum. Çok fazla lafı uzatmadan, kurallar ve puanlama ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşayım ve yarışma başlangıç haftamızı beklemeye başlayalım. Puanlama;  1- Yarışmacı doğru skor tahmininde bulunduğu her maç için; 1 puan alacaktır. 2- Bunun dışında ekstra bir puanlama olmayacaktır. 3-  Yarışmanın son haftasında genelde en fazla doğru "skor tah