Ana içeriğe atla

2014 Dünya Kupası | A Grubu Genel İstatistikleri


Dünya Kupası'nda ilk olarak A grubu tamamlandı. Brezilya ve Meksika'nın 7'şer puan toplayarak rakiplerini saf dışı bıraktığı A grubunu inceleyecek olursak; 18 golün atıldığı bol gollü bir grup aşaması olduğunu söylemek mümkün. Ev sahibinin bulunduğu grup aşamasında böyle bir sonucun ortaya çıkması turnuvayı takip edenleri tatmin etmiş gibi gözüküyor.

Grup içerisindeki toplu sonuçlara bakacak olursak;

12 Haziran | Brezilya 3-1 Hırvatistan (Neymar 29' ve 71' Pen , Oscar 90'+ | Marcelo 11' OG)
13 Haziran | Meksika 1-0 Kamerun (Peralta 61')
17 Haziran | Brezilya 0-0 Meksika 
18 Haziran | Kamerun 0-4 Hırvatistan (Olic 11', Perisic 48', Mandzukic 61', 73')
23 Haziran | Hırvatistan 1-3 Meksika (Perisic 87' | Marquez 72', Guardado 75', Hernandez 82') 
23 Haziran | Kamerun 1-4 Brezilya (Matip 26' | Neymar 17' ve 35', Fred 49', Fernandinho 84') 

Grupta golsüz biten tek karşılaşma Brezilya - Meksika karşılaşması oldu. Meksika kalecisi Ochoa'nın müthiş performansıyla yıldızlaştığı karşılaşma turnuvada hafızalara kazınan bir mücadele örneğiyle tamamlanmış oldu. O'nun dışında bol gollü maçların izlendiği bir grup aşaması oldu. Ochoa, Nemyar, Fred, Mandzukic ve Perisic gibi isimlerin bana göre ön plana çıktığı grup maçları oldu. Fred'in ortaya koyduğu vasat futbolla ön plana çıktığı diğer isimlerin başarılı performanslarıyla ön plana çıktığını söylemek mümkün. Meksika takımından sadece Ochoa'nın Brezilya maçında ortaya koyduğu mücadeleyi baz almamda ki neden analizin çok içerikli yapmayacağımdan kaynaklı. Yoksa, Meksika takımı bana göre grubun en iyi mücadele gösteren ve lider çıkmasını istediğim takım oldu.

Grup içerisinde takımlar neler yapmış? 

Topla oynama yüzdelerinde Brezilya takımı rakiplerine göre daha yüksek yüzdeyle oynadı. Maç başına şut ortalaması ve pas yüzdesinde de rakiplerinin önünde olmayı başardı. Bu konuyu biraz daha açalım isterseniz. Takım takım ve en sonunda genel istatistikleri sizlerle paylaşayım.

Brezilya; Brezilya takımı maç başı %56,2'lik topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 15,7'lik maç başı şut ortalaması ve %84,3'lük de pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 7 gol atıp kalesinde 2 gol gördü. Kalelerinde gördükleri ilk gol Marcelo'nun kendi kalesine attığı turnuvanın açılış maçındaki ilk goldü. O'nun dışında son oynadıkları Kamerun maçında Matip'ten yedikleri gol rakipten yedikleri ilk gol oldu.

Meksika; Meksika takımı maç başı %51,2'lik topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 11'lik maç başı şut ortalaması ve %81'lik de pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 4 gol atıp kalesinde 1 gol gördü. Kalelerinde gördükleri ilk gol turnuvanın son maçında Hırvatistan'ı 3-1 mağlup ettikleri karşılaşmada Perisic'in ayağından gelmişti. O'nun dışında 11 şut ortalaması da grup içerisinde en düşük oran. Rakiplerine göre kaleye daha az şut çekmişler.

Hırvatistan; Hırvatistan takımı maç başı %50,6'lık topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 13'lük maç başı şut ortalaması ve %81,7'lik de pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 6 gol atıp kalesinde 6 gol gördü. Mandzukic ve Perisic'in 2'şer golle katkı sağladığı Hırvatistan takımı için defansif anlamda felaket geçen bir turnuva yaşandı demek mümkün.

Kamerun; Kamerun takımı maç başı %42'lik topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 14'lük maç başı şut ortalaması ve %80,8'lik de pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 1 gol atıp kalesinde 9 gol gördü. Puansız tamamladıkları turnuvada çok kötü mücadele gösterdiler. Meksika maçı dışında puan yada puanlar alabileceği başka bir mücadele yoktu. O karşılaşmada da kötünün iyisini gösterdiler. Sonuç olarak; turnuvanın  en kötü performansını gösteren takımlar arasındaki yerlerini almış oldular.

Takımların genel olarak grup aşamasında gösterdiği performanslar bu şekilde. Brezilya ve Meksika'nın istatiksel olarak da rakiplerine karşı başarılı performansları grup içerisindeki dengelerin ne şekilde olacağının kanıtı oldu. Hırvatistan takımı defansif anlamda ortaya koyduğu kötü performansla ikinciliği rakibi Meksika'ya kaptırmış oldu.

Peki, futbolcular grup aşamasında neler yaptı?

A grubu için en başarılı performansı; 1 gol ve 2 asistlik performansıyla Brezilya'dan Oscar gösterdi diyebilirim. 1 karşılaşmada da maçın adamı ödülünü kazanan Oscar için; A grubunun en başarılısı demek mümkün. O zaman bir kaç başarılı performans gösteren futbolcu için istatiksel değerleri sizlerle paylaşayım.

Oscar; 1 gol ve 2 asistlik performans ortaya koydu. Maç başı 5,3'lük top çalma performansı, %79,4'lük de başarılı pas yüzdesiyle grup maçlarını tamamladı.

Neymar; 11 şut ve sonunda 4 gollük bir performans ortaya koydu. Maç başı %82,4'lük de başarılı pas yüzdesiyle grup maçlarını tamamladı. 1 karşılaşmada da maçın adamı seçilme başarısı gösterdi.

R. Marquez; Meksika takımı için katkısı büyük kaptanın. 1 gol ve 1 asistlik performansını 2 karşılaşmada maçın adamı seçilerek taçlandırmış oldu. %78,6'lık başarılı pas yüzdesiyle mücadele eden Rafael 2 top çalmalık ortalamayla grup aşamasındaki maçlarını tamamladı.

Mandzukic; 2 karşılaşmada 2 gollük performans sergileyen Mandzukic, &67,6'lık başarılı pas yüzdesiyle Hırvatistan adına katkı vermesini bildi.

İvan Perisic; Hırvatistan'ın turnuvadaki en iyi ismiydi. 3 karşılaşmada 2 gol ve 1 asistlik performans sergiledi. %74,6'lık başarılı pas yüzdesinin yanında 1 top çalma ortalamasıyla oynadı. 6 gol atan takımı için; 3 gollük katkı sağlaması bana göre takımın en iyisi olmasına yetti.

Peralta; Meksika takımı için 1 gol ve 1 asistlik performans ortaya koydu. Maç başı; %75'lik başarılı pas yüzdesi ile grup aşamasını tamamladı. Kamerun maçında attığı tek gol ile takımın bir üst tura çıkmasında önemli katkı sağladı.

Daha önce de söylediğim gibi çok fazla derinlemesine girmeyeceğim bir grup analizi yapmak istedim. Genel hatlarıyla; grup aşamasındaki en yüksek yüzdelere sahip ve ön plana çıkan isimleri sizlerle paylaşmak istedim. Turnuvada bir üst tura çıkmış Meksika adına sadece Marquez'in olması grup aşamasındaki futbolcular arasında en yüksek puan alan isim olduğu için oldu. Yoksa; Ochoa, Herrera, Aguilar ve Guardado gibi isimleri de es geçmemek lazımdı.

Önder Ayhan Pektaş 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fenerbahçe Yeni Sezon Formaları / 2012-2013

2012/2013 Fenerbahçe Formaları  2012/2013 Efsane Çubuklu Forma   2012/2013 Arma Forma 2012/2013 Gölge Kanarya Forma

Arsenal İç Saha Forması / 2012-2013

 

Futbol Ve Siyaset İlişkisi

Siyaset ve spor ilişkisini farklı açılardan incelemek mümkün. Bunları kategoriler halinde incelemek bir hayli uzun yazılar ve vakit harcamamıza neden olabilir. Biz, siyaset - futbol ilişkisini 3 gerçek örnekle açıklayalım; Aslında herkesin çok yakından bildiği bir konu. Siyaset ve spor denildiği zaman akla İtalya'nın gelmesi çok doğal bir durum gibi gözükmekte. Her siyaset liderinin futbolla yakından ilgilenip bu anlamda büyük bir kitleye hitap etme çabası uzun senelerdir görülmüş, en kolay politika araçlarından biri olmuştur. Bunun en güzel örneğini; 1986'da AC Milan başkanlığına gelen medya patronu Silvio Berlusconi'yi gösterebiliriz. 1979'dan Berlusconi döneminin bir kısmını içeren sürekli rüşvet skandallarıyla çalkalanan AC Milan'ın bir Avrupa devi haline gelmesi ve bunun sonucunda Berlusconi'nin İtalya Başbakanlığı'na uzanan süreç en güzel örneklerden biridir. Berlusconi, AC Milan'ı ne kadar yükseğe taşıdıysa kendisi de siyasette o kadar mesaf