Ana içeriğe atla

2014 Dünya Kupası | C Grubu Genel İstatistikleri


2014 Dünya Kupası'nda bir grup aşaması daha sona ermiş oldu. C grubunda son maçlar sonunda bir üst tura çıkan takımlar belli oldu. Kolombiya'nın 3. maçlar öncesi 6 puan ile rahat bir konumda çıktığı Japonya maçında rakibine mutlak galibiyet gerekiyordu. Grubun diğer maçında ise; Fildişi Sahili ile Yunanistan karşı karşıya geldi. Her iki takımında öncelikle galibiyet alarak rahat bir şekilde üst tura çıkma planları vardı. Fakat, Japonya'nın Kolombiya karşısında kaybetmesi ve Yunanistan'ın Fildişi Sahili karşısında 90'+ bulduğu penaltı golüyle Kolombiya ve Yunanistan bir üst tura çıkma başarısı gösteren ekipler oldu. Toplamda 17 golün atıldığı grup mücadelesinde son maçlar bir hayli heyecanlı geçti demek mümkün.

Grup içerisindeki toplu sonuçlara bakacak olursak;

14 Haziran | Kolombiya 3-0 Yunanistan (Pablo Armero 5', Teofilo Gutierrez 58', James Rodriguez 90')
15 Haziran | Fildişi Sahili 2-1 Japonya (Wilfried Bony 64', Gervinho 66' ve Honda 16')
19 Haziran | Kolombiya 2-1 Fildişi Sahili (James Rodriguez 64', Juan Quintero 70' ve Gervinho 73')
19 Haziran | Japonya 0-0 Yunanistan 
24 Haziran | Japonya 1-4 Kolombiya (Shinji Okazaki 45'+ ve Juan Guillermo 17' pen, Jackson Martinez 55' ve 82', James Rodriguez 89')
24 Haziran | Yunanistan 2-1 Fildişi Sahili (Andreas Samaris 42', Georgios Samaras 90'+ pen ve Wilfried Bony 74')

Japonya - Yunanistan maçı dışında golsüz sonuçlanan bir karşılaşma olmadı. Özellikle, son iki karşılaşma grup içerisindeki dengelerin değişmesine neden oldu. Kolombiya takımının çok fazla zorlanmadan 9 puan toplayarak üst tura çıktığı bir grup aşaması oldu. Yunanistan'ın son karşılaşmasında 90+'da kazandığı penaltıyla bir üst tura çıktığı grup aşamasında Fildişi Sahilleri için Dünya Kupası hüsranla sonuçlanmış oldu. Japonya ise, iyi bir kadroya sahip olmasına ve yetenekli oyunculardan kurulu olmasına rağmen bir türlü bekleneni veremediler. Yunanistan karşısında rakibi uzun süre 10 kişi oynamasına rağmen galibiyet alamamaları elenmelerinin alt yapısını oluşturmuş oldu.

Grup içerisinde takımlar neler yaptı? 

Kolombiya rakiplerine göre istatistiksel açıdan biraz daha geride kaldı. Özellikle; Kolombiya ve Yunanistan'ın bir üst tura çıkmalarına rağmen topla oynama yüzdeleri elenen iki takımın bir hayli gerisinde kaldı. Ayrıca, rakip karşısında şut ortalamaları da rakiplerinin gerisinde. İlk ikinin istatistiklerinin elenen rakipler karşısında geride olduğu ilginç bir grup aşaması oldu. Bu istatistikleri sizlerle paylaşayım.

Kolombiya; Kolombiya takımı maç başı %44,1'lik topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 12,3'lük maç başı şut ortalaması ve %79,4'lük de pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 9 gol atıp kalesinde 2 gol gördü. İstatistiksel açıdan pek parlak görüntü sergilemeseler de ortaya koydukları akıllı futbolla gruptan çıkmayı sonuna kadar hak ettiler. Özellikle; J.Rodriguez ve J.Martinez ikilisi grup aşamasında harikalar yaratarak takıma büyük katkı sağladılar.

Yunanistan; Yunanistan takımı maç başı %41,1'lik topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 11'lik maç başı şut ortalaması ve %78,4'lük de pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 2 gol atıp kalesinde 4 gol gördü. Son oynadığı maça kadar rakip kalede gol bulamayan Yunanlılar, Fildişi karşısında 2 gol atıp üst tura çıkmasını başardı. Avupa Şampiyonu oldukları dönem dahil ortaya koydukları futbolla her zaman antipati duymuşumdur. Ters ve inatçı takım olduklarını bu turnuvada da gösterdiler.

Japonya; Japonya takımı maç başı %58,9'luk topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 16,3'lük maç başı şut ortalaması ve %84'lük de pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 2 gol atıp kalesinde 6 gol gördü. İlk iki maç iyi performanslar gösteren ve yazımızın giriş bölümünde söylediğim gibi Yunanistan maçını kazanamamaları elenmelerinin en büyük nedeni oldu. Kolombiya maçında ise; bir türlü beklentileri karşılayamayarak aldıkları farklı mağlubiyetle turnuvaya veda ettiler.

Fildişi Sahili; Fildişi Sahili takımı maç başı %55,8'lik topla oynama yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. 15,7'lik maç başı şut ortalaması ve %88,6'lık da pas başarı yüzdesiyle grup maçlarında mücadele etti. 3 karşılaşmada 4 gol atıp kalesinde 5 gol gördü. Japonya karşısında aldıkları galibiyetle taraftarlarını heyecanlandıran ve sonrasında hüsrana uğratan bir grup aşamasını geçirdiler. Son oynadıkları Yunanistan maçında kendi elleriyle rakibine bir üst tur biletini vererek turnuvaya veda ettiler.

Takımların genel olarak grup aşamasında gösterdikleri performanslar bu şekilde. Kolombiya'nın rahat bir şekilde bir üst tura çıkmış olduğunu söylemek mümkün. Çok fazla istatistiksel açıdan ön plana çıkmayan futbollarıyla tercihleri doğru yaparak 9 puan topladılar. Japonya için; Yunanistan maçı çok önemliydi. Bunu değerlendiremeyerek; grubun en iyi futbolunu sergileyen Kolombiya karşısında vasatı aşamadılar. Fildişi ise; son karşılaşmada bir üst tur biletini kendi elleriyle rakibi Yunanistan'a verdi. Yunanistan ise, inatçı ve şaşırtıcı bir takım olmayı bu grup aşamasında da gösterdi. 90'+ 'da gelen penaltı golüyle bir üst tur biletini rakibinden çaldı.

Peki, futbolcular grup aşamasında neler yaptı?

C grubu için en başarılı performansı; 3 karşılaşmada (1'i sonradan oyuna girdi) 3 gol ve 2 asistlik performans gösteren James Rodriguez gösterdi demek mümkün. Bu performansın dışında 2 gol ve 1 asistle oynayan Gervinho ve Kolombiya takımında 1 gol ve 3 asistlik performans sergileyen Juan Guillermo'yu da söylemek mümkün. Bu futbolcularla birlikte diğer ön plana çıkan isimleri sizlerle paylaşayım.

J. Rodriguez; 3 gol, 2 asist ve 2 kez maçın adamı ödülünü kazandı. %79,8'lik başarılı pas yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. Grup aşamasında diğer futbolcular arasında ön plana çıkmayı hak etti.

J.Guillermo; 1 gol, 3 asist ve 1 kez maçın adamı ödülünü kazandı. %85'lik başarılı pas yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. J.Rodriguez gibi takımın başarısında önemli rol oynadı.

Gervinho; Takımı için, 2 gol ve 1 asistlik performans sergiledi. %83,3'lük başarılı pas yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. Takımın bir üst tura çıkması için elinden geleni yapmasına rağmen; takımının elenmesine engel olamadı.

Serge Aurier; Takımı için, 2 asistlik performansın yanı sıra 1 kez de maçın adamı seçildi. %85,4'lük başarılı pas yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. Fildişi adına elinden geleni sahaya yansıtan isimlerden biriydi. Fakat, takımın bir üst tura çıkması için yeterli olamadı.

Jackson Martinez; Takımı adına 2 gollük performans sergiledi. %80'lik başarılı pas yüzdesiyle grup aşamasını tamamladı. Takımın bir üst tura çıkması adına görev aldığı sürece başarılı futbol sergiledi.

Genel hatlarıyla ön plana çıkan isimleri sizlerle paylaşmaya çalıştım. Grup aşamasının son maçlarında Samaris ve Samaras ikilsini de yazmak isterdim. Fakat, son karşılaşma ile değerlendirmeye katıp içeriğin daha da derinleşmesini istemedim. Benim gözümde ön plana çıkan isimler yukarıda yazdıklarım. Yunanistan yerine Fildişi'ni izlemeyi de tercih ederdim. Bakalım, Kolombiya ve Yunanistan bir üst turda nasıl bir performans sergileyecek merak ediyorum. Özellikle; Yunanistan takımını.

Önder Ayhan Pektaş 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fenerbahçe Yeni Sezon Formaları / 2012-2013

2012/2013 Fenerbahçe Formaları  2012/2013 Efsane Çubuklu Forma   2012/2013 Arma Forma 2012/2013 Gölge Kanarya Forma

Arsenal İç Saha Forması / 2012-2013

 

Futbol Ve Siyaset İlişkisi

Siyaset ve spor ilişkisini farklı açılardan incelemek mümkün. Bunları kategoriler halinde incelemek bir hayli uzun yazılar ve vakit harcamamıza neden olabilir. Biz, siyaset - futbol ilişkisini 3 gerçek örnekle açıklayalım; Aslında herkesin çok yakından bildiği bir konu. Siyaset ve spor denildiği zaman akla İtalya'nın gelmesi çok doğal bir durum gibi gözükmekte. Her siyaset liderinin futbolla yakından ilgilenip bu anlamda büyük bir kitleye hitap etme çabası uzun senelerdir görülmüş, en kolay politika araçlarından biri olmuştur. Bunun en güzel örneğini; 1986'da AC Milan başkanlığına gelen medya patronu Silvio Berlusconi'yi gösterebiliriz. 1979'dan Berlusconi döneminin bir kısmını içeren sürekli rüşvet skandallarıyla çalkalanan AC Milan'ın bir Avrupa devi haline gelmesi ve bunun sonucunda Berlusconi'nin İtalya Başbakanlığı'na uzanan süreç en güzel örneklerden biridir. Berlusconi, AC Milan'ı ne kadar yükseğe taşıdıysa kendisi de siyasette o kadar mesaf