Ana içeriğe atla

Tarihte Bugün | Brian Clough - 21 Mart 1939



Okunulan ve izlenilen filmler sonrasında Brian Clough, daha sağlıklı bilgiler edindiğimiz seneler menajerlik oyunlarından bürünmek istediğimiz karakterin kendisi olmuştur. Alt küme takımlarında takım alıp, üst lige yükselip ve sonrasında Avrupa kupalarında şampiyonluklar yaşamaya çalıştığımız kişidir. Kimsenin "büyük" takım almadığı ve özellikle İngiltere alt liglerinden takım tercihi yaparak, gecesini gündüzüne katarak aldığı takımı bir üst lige çıkartma çabasıdır aslında Brian Clough.

Futbolcularla, yöneticilerle, medyayla ve çevresiyle sürekli aksi yönde fikirlere sahip olması ve futbol için yapamayacaklarının sınırlı olması o'nu bu büyük başarılara iten unsurların başında geliyorken; bizler sadece bilgisayar oyunları sınırları içerisinde bunları yapmaya çalışıyorduk. Hangimiz, kulüpten gelen bir mesaja ultimatom verdiğimizde kovulmadık ve sonucunda uzun süre takımsız oyuna devam etmedik ki?

Brian Clough, Derby County takımıyla yaşadığı başarıları hangimiz okumadık? Hangimiz o başarıların hikayelerinden bir pay çıkartmadık? İkinci ligden birinci lige ve sonrasında Şampiyon Kulüpler Kupası yarı finaline uzanan bir başarıyı benimsemedik. Asıl, Brian Clough'u tanımamıza ve efsanemiz haline getiren hikaye; Nottingham Forest ile yaşadıkları. Nottingham ile ikinci ligden gelerek birinci lig şampiyonluğu ve Avrupa'nın zirvesindeki en büyük kupayı kazanmaya gidilen yolu hangimiz izlemedik? Tesadüf eseri değil... Üst üste iki sene Avrupa'nın zirvesinde dolaşan ve kupayı kazanan Nottingham Forest efsanesinin baş mimarlarından Brian Clough için yazılacak-çizilecek çok hikaye vardır.

Brian Clough'u en iyi anlatan hikayelerden biridir; "The Damned United" filmi. Zamanın efsane isimlerinden Don Revie karşısında bir efsane olma çabası ve 44 günlük Leeds United kariyerinin sonrasında müthiş bir yükselişin hikayesidir. 21 Mart 1939 tarihinde doğan Brian Clough efsanesini bu güzel günde analım istedik. Filmi izlemeyen arkadaşlar; Brian Clough hikayesini mutlaka izlemeli.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fenerbahçe Yeni Sezon Formaları / 2012-2013

2012/2013 Fenerbahçe Formaları  2012/2013 Efsane Çubuklu Forma   2012/2013 Arma Forma 2012/2013 Gölge Kanarya Forma

Arsenal İç Saha Forması / 2012-2013

 

Futbol Ve Siyaset İlişkisi

Siyaset ve spor ilişkisini farklı açılardan incelemek mümkün. Bunları kategoriler halinde incelemek bir hayli uzun yazılar ve vakit harcamamıza neden olabilir. Biz, siyaset - futbol ilişkisini 3 gerçek örnekle açıklayalım; Aslında herkesin çok yakından bildiği bir konu. Siyaset ve spor denildiği zaman akla İtalya'nın gelmesi çok doğal bir durum gibi gözükmekte. Her siyaset liderinin futbolla yakından ilgilenip bu anlamda büyük bir kitleye hitap etme çabası uzun senelerdir görülmüş, en kolay politika araçlarından biri olmuştur. Bunun en güzel örneğini; 1986'da AC Milan başkanlığına gelen medya patronu Silvio Berlusconi'yi gösterebiliriz. 1979'dan Berlusconi döneminin bir kısmını içeren sürekli rüşvet skandallarıyla çalkalanan AC Milan'ın bir Avrupa devi haline gelmesi ve bunun sonucunda Berlusconi'nin İtalya Başbakanlığı'na uzanan süreç en güzel örneklerden biridir. Berlusconi, AC Milan'ı ne kadar yükseğe taşıdıysa kendisi de siyasette o kadar mesaf