Poyraz'a sorduk...
-Poyraz, hamsinin faydalarını açıklarmısın?
Poyraz: Kötü kolesterolü düşürür, kan basıncını ayarlar, kalp ritim bozukluğunu önler, kanın damar çeperinde pıhtılaşmasını önler, kanı inceltir, migren ve depresyona iyi gelir, kronik obsrüktif akciğer hastalıklarının önlenmesinde olumlu etkiye sahiptir, spastik kolon ve romatoid arteriti bulunan hastalara iyi gelir, kemik erimesi hastalığına karşı iyi gelir, seratonin hormonunu artırarak sinirleri rahatlatır ve afrodizyak etkilidir, felç riskini azaltır, büyüme gelişmede çok etkilidir, zekanın artmasını sağlar, kılcığı ile birlikte iyi çiğnenerek yenilebilirse kemik ve diş sağlığı açısından çok daha önemlidir, deri ve göz sağlığı için önemlidir, kansızlığa iyi gelir, tırnak, saç ve deri sağlığı için önemlidir.
-Teşekkürler. Peki, Poyraz hamsinin taze olup olmadığını nasıl anlarız?
Poyraz: Öncelikle gözler saydam olmalı, parlak ve içeriye çökmemiş, solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalı, balık suya bırakıldığında dibe çökmemeli, pulları parlak ve gergin olmalı. Elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalı, parmakla bastırdığınızda bir çukur oluşmamalı.
-Evet. İyi bir hamsi nasıl yapılmalı/pişirilmeli?
Poyraz: Hamsi buğulama, fırınlama yöntemiyle pişirilmelidir. Fakat halkımızın büyük çoğunluğu hamsiyi yağda kızartarak yer. Hamsi tava yapacaksak, yağ olarak da zeytin yağ veya tereyağı tercih edilmelidir.
-Son olarak Hamsi'nin yanında ne yenmeli/içilmeli?
Poyraz: Hamsiyi limon sıkarak yiyin. Yanında salata ile birlikte sağlık açısından çok lezzetli olabilir. Dileyenler yanına bir "ufak" yerine göre bir "büyük" içecek açabilirler.
Poyraz, sorularımıza gayet güzel bir şekilde cevaplar verdi. Bu arada sorularımızı yanıtlayan kişi aslında "Poyraz" değil. Çünkü, cevapları veren "gizli" biri. İddianamenin "gizli tanığı" oluyor da bizim röportajımızın neden "gizli kahramanı" olmuyor değil mi? Bizimki sadece isim benzerliği efendim. Bu arada hamsinin faydaları, tazeliği, yapımı ve tüketilmesi hakkında bilgiler edinmişsinizdir? Sanmayınki tahrik konsudur. Ben sadece sizlerin daha bilinçli bir "hamsi" tüketicisi olmanız için bu röportajı yaptım. Aslında babalarımız ne der; "Bırak hanım çocuk istediği gibi yesin"
Bir başka röportajda görüşmek üzere efendim. Hoşça kalın, esen kalın.
Yorumlar